scroll

Nieuwe WCAG-richtlijnen vanaf juni 2025

arrow

Vanaf 28 juni 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act – EAA) in voege. Die brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee voor de online wereld.

Wat houdt deze Europese Toegankelijkheidsakte in?

De EAA is een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat digitale diensten en producten (websites) toegankelijk zijn voor iedereen, ook mensen met een (visuele) beperking. De richtlijn is vertaald naar nationale wetgeving in de EU-lidstaten, en geldt dus ook voor websites in België.
Vanaf juni 2025 moeten m.a.w. heel wat websites (én mobiele apps) verplicht voldoen aan bepaalde toegankelijkheidsnormen

afbeelding 1

Voor wie geldt de richtlijn?

De Europese Toegankelijkheidsakte (WCAG 2.1 niveau AA) geldt voor websites en apps van bedrijven in de privésector , als ze digitale diensten aanbieden zoals e-boeken, online bankieren, telecommunicatie… maar ook webshops en e-commerce. Ook publieke diensten moeten voldoen, al is dat reeds het geval sinds 2020.
Hierop geldt één uitzondering: kleine ondernemingen met minder dan 10 werknemers én een jaaromzet onder €2 miljoen zijn vrijgesteld, tenzij ze overheidsopdrachten uitvoeren. 

Er wordt ook rekening gehouden met onevenredige last. Ben jij een hobby kaarsenmaker met vijf verkopen per maand? Dan is het meestal te moeilijk, te duur of technisch onmogelijk om aan de regels te voldoen. Dan kun je een uitzondering vragen, al moet je dan wel goed kunnen aantonen waarom je echt wel een uitzondering bent.

afbeelding 2

Wat moeten bedrijven concreet doen vóór juni 2025?

Uiteraard de eigen website of apps toegankelijk maken voor gebruikers met een beperking. Dit houdt in: een audit doorvoeren op de bestaande platforms, toegankelijkheid integreren door (her)ontwikkeling, grondig testen met een relevant doelpubliek, enzovoort…
Wil je hulp bij het voorbereiden op de nieuwe eisen? Of wil je weten of jouw website straks voldoet? Let us know!